Oplapbeurt voor scholen is niet te betalen

| 18-01-2016 | Vernieuwing van basis- en middelbare scholen staat zwaar onder druk nu bouwkosten door het einde van de crisis stijgen. Duizenden scholen zijn aan vervanging toe, maar krijgen geen of niet genoeg geld. ,,Veel gebouwen zijn zo lek als een mandje.”

Slechts zeventig tot tachtig scholen per jaar – krap 1 procent – krijgen momenteel een nieuw onderkomen, terwijl ruim de helft van alle gebouwen inmiddels over de houdbaarheidsdatum is.

Veel gemeenten hebben niet genoeg geld opzijgezet voor onderwijshuisvesting. Ze rekenen nog met bedragen die in de jaren ’80 zijn vastgelegd, terwijl de moderne eisen flink zijn opgeschroefd.

Te laag
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat de gereserveerde bedragen te laag zijn. ,,Ze zijn gebaseerd op normen uit 1985 voor het neerzetten van een sober, doelmatig schoolgebouw,” zegt woordvoerder Liane ter Maat. ,,De bedragen houden geen rekening met hogere kwaliteitseisen.”

Een groot aantal panden is dringend toe aan vervanging, in de vorm van nieuwbouw of via een grootscheepse renovatie. Zeker gebouwen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zijn vaak ‘zo lek als een mandje’.

Zwaar onder druk
Vorig jaar rekenden bouwers 2,6 procent meer voor projecten, dit jaar stijgen die prijzen met 6,6 procent, volgend jaar zelfs met 8,6 procent, zo rekende BDB Bouw(kosten)data uit. ,,De budgetten komen zwaar onder druk te staan,” constateert manager Ted Peek.

Nu al moeten scholen hun bouwplannen bijstellen. ,,Je ziet de gaten vallen in aanbestedingen,” aldus Hidde Benedictus, voorzitter van het Platform Onderwijshuisvesting. Of ze kiezen voor renovatie, maar hebben ook daarvoor een krap budget.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4226258/2016/01/18/Oplapbeurt-voor-scholen-is-niet-te-betalen.dhtml