Klimaat klaslokalen aanslag op gezondheid

| 18-10-2013 | Het binnenklimaat in scholen scoort een ruime onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van van het Centrum voor Gezonde Scholen naar schoolgebouwen in België, Nederland en Luxemburg.

In zeventig procent van de scholen is het zomers te warm, in veertig procent in de winter te koud.

Een kwart van de schoolleiders geeft een dikke onvoldoende voor het binnenklimaat in de klas. Een op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend bevraagde scholen vindt 43 procent de ventilatie onvoldoende: er wordt geklaagd over een muffe en onaangename lucht in de lokalen.

De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is veel slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis, concluderen de onderzoekers. De onderzoekers wijzen erop dat een slecht binnenklimaat in klassen negatieve effecten heeft op de gezondheid.

Hoofdpijn

Het kan onder meer zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid en de kans op extra astma-aanvallen vergroten. De gezondheidsklachten kunnen zorgen voor ziekteverzuim en slechtere leerprestaties, aldus de onderzoekers. Tussen de drie Benelux-landen werden geen grote verschillen geconstateerd.

Het Centrum voor Gezonde Scholen werd vier jaar geleden opgericht om de toestand in schoolgebouwen in de Benelux onder de aandacht te brengen. Deze studie bevat de eerste bevindingen na een groot onderzoek.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/3605204/klimaat-klaslokalen-aanslag-gezondheid.html