Negen op de tien leraren kopen zelf hun lesmateriaal

| 29-09-2016 | Het op eigen kosten aanschaffen van lesmateriaal blijkt onder basisschoolleraren de gewoonste zaak van de wereld. Negen op de tien leerkrachten kopen zelf spullen voor in de klas. Dat blijkt uit een peiling onder 600 leraren, onderwijsassistenten en conciërges door de Algemene Onderwijsbond (AOb).

e leerkrachten kopen vooral spullen die de lessen leuker maken, zegt de bond. De meeste aankopen worden gebruikt om mee te knutselen of om het klaslokaal te versieren. Maar bijna een derde van hen kan niets declareren van het geld dat zij uitgeven aan die spullen.

Nog eens een derde mag juist het hele bedrag terugvragen, en anderen moeten de aankopen betalen vanuit een speciaal potje van enkele tientjes. Maar dat is vaak niet genoeg.
‘We kopen spullen uit passie’

Esther Steman is lerares op basisschool de Klimroos in Utrecht. Ze zegt dat het al jaren zo is dat leraren zelf lesmateriaal kopen. Vorig jaar had zij een partner die daar heel strikt in was: geen eigen aankopen. Steman ging daarin mee. Maar dit jaar heeft ze een soepelere collega, die het wel goed vindt om af en toe eigen lesmateriaal te kopen.

Dus sinds dit schooljaar koopt Steman geregeld wat, maar ook weer niet elke maand. “We hadden laatst een thema over circus. Daar heb ik toen een boekje voor gekocht van vijf euro. Dat ik niet heb gedeclareerd. Of een les over opa en oma, ook een boekje van vier euro.”

Steman benadrukt dat leraren niet verplicht zijn om eigen spullen te kopen. “De school heeft een budget en daar moet je het mee doen. Laatst kocht ik een cijfer- en letterbox. Die kon ik wel declareren omdat die langer meegaat. Ik koop spullen uit passie voor het vak, uit passie voor de kinderen. We doen het gewoon. Het is niet verplicht.”
Budget en afspraken

De bond vindt dat schooldirecties budget moeten hebben voor spullen die door de leraren gekocht worden. “Vaste materialen, zoals pennen en boeken, moeten standaard uit de pot van school komen”, zegt een bestuurder. Daarnaast moeten de leraren ook de mogelijkheid hebben om spullen te kopen die zij nodig denken te hebben.

Schooldirecties en docenten moeten in elk geval betere afspraken maken over wat docenten mogen kopen en tot welk bedrag zij het mogen terugvragen, vindt de bond.

Of leraren nu meer of minder uitgeven dan voorheen, is niet bekend. Het is de eerste keer dat de bond de vraag heeft voorgelegd aan zijn leden.

Bron: http://nos.nl/artikel/2134985-negen-op-de-tien-leraren-kopen-zelf-hun-lesmateriaal.html