Lome leerlingen door slechte lucht

| 9-9-2015 | De klas zou de ideale plek moeten zijn om hard te leren, maar in plaats daarvan zitten veel kinderen versuft in de schoolbanken. Dat komt doordat veel lokalen niet goed worden geventileerd of juist te goed zijn geïsoleerd. Tijd voor actie vindt de Vereniging Openbaar Onderwijs.

70 procent van de klaslokalen van Nederlandse basisscholen is in de zomer te warm en 40 procent is in de winter te koud, blijkt uit onderzoek van Gezonde Scholen. 43 procent van de basisscholen klaagt over een muffe lucht in de lokalen, vanwege slechte ventilatie.

Het gevolg van dit alles: kinderen kunnen zich minder goed concentreren en zijn minder alert. Huisarts Job Nievaart. “In een muf klaslokaal is te weinig zuurstof en teveel CO2. Je gaat ervan gapen en wordt suf. De opname van de leerstof wordt 0.”

Vrieskou
Zuurstof is het sleutelwoord, zegt de arts, dus om dit op te lossen zet je een raam open. “Een paar kniebuigingen erbij doet ook wonderen. Maar ja, als het vriest zet je het raam natuurlijk niet open, dus als het een blijvend probleem is moet er wel iets veranderen aan het gebouw.”

Volgens Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs voldoen de meeste schoolgebouwen niet aan de normen doordat ze erg oud zijn. “Nieuwe gebouwen moeten aan nieuwere eisen voldoen, dus die zijn vaak beter.”

Geld verkeerd besteed
Het grootste probleem is dat er matig of slecht geventileerd kan worden, zegt Jongewaard. “Daar moet in geïnvesteerd worden. Maar het geld dat daarvoor beschikbaar is, wordt niet altijd aan huisvesting uitgegeven.”

Het Ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat het een goed binnenklimaat op scholen belangrijk vindt. Een aantal jaar terug is er daarom 150 miljoen geïnvesteerd. Volgens het ministerie is het nu aan de schoolbesturen om ervoor te zorgen dat scholen gezond en veilig zijn.

 

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/lome-leerlingen-door-slechte-lucht