Leerlingentekort bij vier basisscholen in Breda

| 25-09-2018 | BREDA РVolgens nieuwe normen, die vanaf dit schooljaar gelden, hebben vier basisscholen in Breda te weinig leerlingen. In heel Nederland geldt dit voor een op de zeven basisscholen blijkt uit analyse van RTL Nieuws. In totaal zijn dat 900 scholen.

De basisscholen waar het in Breda om gaat zijn kbs De Liniedoorn, kbs de Weerijs, kbs Effen en Protestants Christelijke Basisschool Dr. de Visser (de Rietvink). Volgens de nieuwe norm hebben zij te weinig leerlingen om te blijven bestaan.

De nieuwe normen gelden voor de komende vijf jaar. Het minimaal aantal leerlingen dat een basisschool moet hebben hangt af van het aantal kinderen in een gemeente. Voor Breda betekent dit dat scholen minimaal 154 leerlingen moeten hebben.

Wanneer een school drie jaar op rij te weinig leerlingen heeft dan de norm voorschrijft, krijgt deze geen geld meer van de overheid en moet de school hoogstwaarschijnlijk de deuren sluiten. Hier zijn echter wel een aantal uitzonderingen te vinden.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe richtlijn gevolgen heeft voor de Bredase scholen. Bij de scholen was vrijdagmiddag niemand bereikbaar voor commentaar. Ook bij het overkoepelende INOS kon niemand toelichting geven.

Update 24 september:

Voor de Rietvink is sluiting niet aan de orde, laat bestuurder Arnoud Wever van Stichting PCPO weten. “De Rietvink is een nevenvestiging van de Dr De Visserschool en die zit met 392 leerlingen bij het laatste meetmoment ruim boven de norm. Daarnaast is de Rietvink de laatste school van een richting, in ons geval protestants-christelijk onderwijs, binnen een straal van vijf kilometer.” En dat verzekert de toekomst van de school in de Haagse Beemden.

Bron: https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/268090/leerlingentekort-bij-vier-basisscholen-in-breda